Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Klokani se chystají na Vršovické derby

Sportovní ředitel přibližuje dění v klubu před nedělním zápasem v Edenu.

Klokani se chystají na Vršovické derby

Třetí soutěžní utkání čeká o víkendu na Bohemku a bude to hned Vršovické derby proti Slavii. Bitva o Vršovice začne v neděli 20. února v šest hodin večer v nedalekém Edenu. Předchozí dva zápasy dopadly pro Klokany půl na půl. Sobotní domácí výhra 1:0 nad Zlínem přinesla důležité tři body do prvoligové tabulky, ovšem následovala hořká porážka od Hradce Králové v MOL Cupu 1:2 v prodloužení, přestože Klokani díky gólu Davida Puškáče ještě v páté minutě nastavení vedli 1:0. Z posledního centru zápasu Votroci vyrovnali a v prodloužení je do semifinále poslal svým gólem Vašulín.

Klokani museli vyřazení hodit rychle za hlavu, už ve středu dopoledne je čekal další důležitý trénink před Vršovickým derby. Širší kádr, který zatím nemá takové zápasové vytížení, si doplněný o hráče béčka navíc ve středu zahrál na umělé trávě přípravné utkání s druholigovým Varnsdorfem. Zápas skončil remízou 1:1. Za Klokany se v první půli trefil hezky Novák, gólman Bačkovský navíc úspěšně zlikvidoval penaltu. „Když si fanoušek otevře internet a uvidí jen výsledek 1:1 s Varnsdorfem, asi nadšený nebude. Ale pro nás nebyl výsledek zápasu vůbec důležitý. Potřebovali jsme do zápasového tempa dostat i hráče, kteří v soutěžním utkání zatím prostor nedostali. Kádr je široký a druholigový soupeř je na takové rozehrání ideální,“ glosoval středeční utkání sportovní ředitel Miroslav Držmíšek.

Vrcholem tohoto týdne bude tedy zápas v nedalekém Edenu. „Slavia je favorit nejen tohoto utkání, ale také celé ligy. Uvědomujeme si, jak těžký zápas nás čeká. Zároveň ale víme, že míč je kulatý a stát se může všechno,“ říká Miroslav Držmíšek. „Ostatně to všem před dvěma týdny ukázala Karviná, která si první výhru v sezoně připsala pro všechny nečekaně právě v Edenu,“ dodává.

Sportovního ředitele jsme se zeptali také na složení týmu a stav marodky. To jsou informace, které fanoušky nejen před Vršovickým derby budou zajímat. „V neděli nebude k dispozici Michal Beran, tam je to dáno dohodou klubů, protože právě ze Slavie u nás Michal hostuje. Čerstvou informací je včerejší operace kolene u Tomáše Necida, ten si pravděpodobně na jaře už nezahraje,“ přidává smutnou informaci Miroslav Držmíšek. „Chybět nám bude v ofenzivě i Honza Chramosta, který má problém se zadním stehnem a jeho absenci lékaři odhadují na 4-6 týdnů. K dispozici není ani Martin Nový, který má zranění lýtka a samozřejmě dlouhodobě zraněný Lukáš Hůlka,“ pokračoval ve výčtu absencí. "Dobrou zprávou naopak je, že se do tréninku vrátil Antonín Křapka. David Puškáč kvůli zranění v přípravě stále není v kondici, která mu dovolí odehrát celý zápas, ale každým týdnem se jeho tréninkové manko umazává. Po krátkém tréninkovém výpadku se vrátili také Jan Kovařík a Ondřej Petrák," uzavírá zdravotní stránku kádru.

Při minulých zápasech fanoušci řešili složení sestavy i samotnou nominaci. Nezdálo se jim například nenominování hráčů, kteří v zimním okně přišli jako posily. I k tomu nám nabídl Miroslav Držmíšek svůj pohled na věc: „V kádru je aktuálně 26 hráčů do pole. Na zápas jich může trenér vzít 16. Do základní sestavy 10 a dalších 6 na střídačku. Během utkání můžeme vystřídat 5 hráčů. Je to jednoduchá matematika, 10 hráčů musí takzvaně na tribunu. Jsou mezi nimi samozřejmě i ti zranění. Všechny posty jsou zdvojené, takže pokud trenér vezme do utkání třeba Jindřiška s Petrákem, Mareček s Nazarovem se mu tam nevejdou, protože hrají stejné pozice. V potaz musí vzít především zdravotní stav hráčů, také soupeře a taktiku, kterou zamýšlí hrát. Fanoušci také nevidí, jakou má hráč na tréninku momentální formu či morálku. Může se tak stát, že i mládežnický reprezentant se pro momentální výkonnost do nominace nevejde. To je trenérovo svaté právo a v tom má realizační tým mou podporu. Zároveň je to pro nenominované hráče signál, aby fotbalu dávali víc. Je to i pro jejich dobro.“

Páteční den přinesl také změny v kádru. Z hostování v Jablonci se předčasně vrátil do Ďolíčku Antonín Vaníček. "Museli jsme reagovat na ztráty v ofenzivě. Zranili se Tomáš Necid a Honza Chramosta. Místo Tomáše se vrátil zpátky Michael Ugwu, který už se připravoval s druholigovým Prostějovem. A post Honzy Chramosty může hrát právě Tonda. Chtěl bych touto cestou poděkovat Prostějovu, který s Michaelem už na jaro počítal. I my jsme to tak měli v plánu. Díky si zaslouží i Jablonec, který vyšel vstříc přání Bohemky i Tondy. Jeho herní vytížení nebylo dle jeho představ," uzavírá své hodnocení šéf sportovního úseku.

Vstupenky na Vršovické derby jsou stále k dispozici. V týdnu se prodávaly i ve fanshopu v Ďolíčku. K dispozici do našeho sektoru jich je celkem 500. Za dva dny má svého majitele téměř 200 z nich. Zbylé budou v prodeji v pokladně v Edenu u sektoru hostů 90 minut před výkopem, tedy od 16:30. Slavia sice pokladny otevírat nebude, ale Družstvo fanoušků Bohemians zajistilo, že Klokanům tam lístky prodá sympatická slečna z řad DFB, které tímto za pomoc našim fanouškům už předem děkujeme.

Pokud byste se chtěli na fotbal podívat už zítra, tak naše béčko hraje od 12 hodin přípravné utkání s Domažlicemi, v jejichž kádru jsou i exreprezentanti David Limberský a Ondřej Vaněk. Utkání se hraje na umělé trávě v Uhříněvsi a vstupné je zdarma. A v neděli všichni do Edenu!