Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Ligový ročník uzavře duel s Pardubicemi

Plánovaná fanzóna se nakonec před utkáním neuskuteční.

Ligový ročník uzavře duel s Pardubicemi

V závěru května se pomalu uzavře aktuální ročník FORTUNA:LIGY. Poslední květnový víkend nabídne páté kolo soubojů ve Skupině o titul i záchranu. Bohemka zakončí nadstavbovou část proti stejnému soupeři, jehož přivítala i na závěr základní části. Jím jsou Pardubice, které si v minulém kole definitivně zajistily účast v nejvyšší soutěži i pro následující ročník. Narozdíl od minulého ročníku se dokázaly vyhnout barážovému dvojzápasu.

Třetí letošní ligový duel mezi Bohemkou a Pardubicemi se odehraje v sobotu večer. Hlavní sudí Vojtěch Opočenský ho v Ďolíčku zahájí s úderem 18. hodiny. V rolích asistentů ho doplní David Zoufalý s Petrem Kotalíkem. V rámci svého programu nabídne O2 TV přenos tohoto zápasu na stanici O2 TV Fotbal Vstupenky jsou k dispozici na internetu, ale s otevřením stadionu budou v prodeji i na pokladně. Fanzóna před utkáním nakonec neproběhne, a tak se brány Ďolíčku otevřou v 17 hodin.



FK PARDUBICE


Svěřenci kouče Radoslava Kováče vtrhli do jarní části jako velká voda a sedmi body si v tabulce pomohli. Úspěšnou sérii ale vystřídala i ta neúspěšná, jíž utvořily čtyři porážky v řadě. Pardubice nestačily na favority Slavii a Plzeň, ovšem recept nenašly ani na ostravský Baník a rivala z Hradce Králové. Těžké období zlomila až výhra na půdě Sigmy Olomouc (2:0), která započala o něco zdařilejší závěr základní části, v němž si Východočeši připsali ještě po dva body za remízy s Českými Budějovicemi a Zlínem (1:1). 

Jak se Pardubicím vyvedl vstup do jarní části, ve stejném duchu se nesl i nástup do nadstavby. Na východ Čech zamířil neoblíbený Zlín, který na třetí pokus Kováčův celek v důležitém zápase dokázal obrat o body (2:0). V další záchranářské bitvě se Pardubice doma utkaly s Českými Budějovicemi, proti nimž podaly kvalitní výkon v ofenzivě, za nějž následovala odměna v podobě dalších tří bodů (3:2). Tempo růstu optimismu na Letním stadionu zpomalil Jablonec. Tým kouče Látala na Střelnici třemi góly do východočeské sítě připravil svému soupeři první porážku. V minulém kole Pardubice stvrdily záchranu drtivou výhrou nad Karvinou, jíž pokořily hned čtyřmi brankami.

HLASY Z KABINY

Trenéra Radoslava Kováče čeká v sobotu poslední zápas na pardubické lavičce: „Jsme rádi, že jsme se zvládli zachránit ještě před zápasem na Bohemce. Hrát v Ďolíčku o všechno, to by bylo složité. Moc se na to utkání těším, protože jsem v Pardubicích zažil krásné dva roky, na které budu vzpomínat."

Lodivod Pardubic vzpomněl na negativní sérii Východočechů s Bohemians: „Proti Bohemce se nám dlouhodobě nedaří. Chtěli bychom se s tou sezónou rozloučit výhrou. Pořád je to ligový zápas, který má svoji váhu. Tak k tomu přistupujeme. Stále je, o co hrát. Jde minimálně o prestiž. Každý hráč by se měl chtít v každém utkání ukázat. Věřím, že budeme mít správně nastavené hlavy."

POHLED NA SOUPEŘE

Oproti obvyklému pardubickému rozestavení vsázel trenér Kováč na přelomu základní části a nadstavby také na systém 4 - 4 - 2. Ten vynesl jeho týmu šest důležitých bodů ve dvou úvodních zápasech Skupiny o záchranu. Na půdě Jablonce přešli Východočeši na rozestavení se třemi obránci, což pro ně nemělo dobrý výsledek, neboť na severu Čech padli (0:3). V zápase s Karvinou trenérský štáb Pardubic opět vsadil na čtyřčlennou obranu. Soupeře ze Slezska jasně porazil čtyřmi brankami (4:0). 
V duelu s Karvinou vyslal kouč Kováč do útoku trio Daněk - Krobot - Patrák. Útočná letka mu důvěru vrátila hattrickem Krobota a jedné trefě Daňka. V záloze má však hlavní kouč i další ofenzivní esa, k nimž se řadí sedmigólový střelec Zlatohlávek, ale také zkušený útočník Pavel Černý.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Sobotní klání bude zároveň desátým vzájemným Bohemky a Pardubic. Bilanci v poslední době převrátili Pražané na vlastní stranu, když aktuálně porazili Východočechy čtyřikrát v řadě. Z deseti zápasů hostil jediný duel stadion na východě Čech, neboť předtím hrály Pardubice svá domácí utkání v Ďolíčku. Ve svatostánku Klokanů se všech svých tří výher dočkal tým z města perníku. 

Naopak v domácím prostředí Pardubic v úvodním kole této sezony triumfovala Bohemky, tehdy natěšena na blížící se duel na půdě norského Bodo/Glimt. Nástup měli Bohemians vskutku impozantní, když vedli od samého úvodu díky brance Hůlky. Těsný náskok dobývali domácí téměř celý zápas, ale brankáře Reichla nepřekonali. V posledním kole základní části naopak začali lépe Východočeši, kteří si vytvořili tlak i šanci, ale do vedení šla v první půli Bohemka gólem Kovaříka. Druhý poločas začali hosté zhurta, a to rychlým vyrovnávacím gólem. Poté však Matoušek svou brankou rozsekl nerozhodný stav a zajistil Klokanům tři body.




BOHEMIANS PRAHA 1905


Asistent trenéra Ivan Hašek: „Motivace zvítězit máme vždycky. Rádi bychom poslední zápas sezóny zvládli za tři body. Nejen kvůli naším fanouškům, ale také pro sebevědomí směrem do dalšího ligového ročníku."

Asistent trenéra Ivan Hašek: „Ani Pardubicim už nehrozí sestup, zápas by tedy mohl být zajímavý tím, že nebude tolik svázaný. My určitě nic zkoušet nebudeme. Půjdeme do zápasu s tím nejlepším, co máme k dispozici."

Asistent trenéra Ivan Hašek: „Pardubice mají hodně mladý a technicky mancaft. Ne ve všech zápasech jsme byli lepším týmem, ale dokázali jsme je zvládnout i třeba díky zkušenostem, které pardubičtí hráči ještě sbírají."

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI

Pardubicím budou chybět záložníci Kamil Vacek s Vojtěchem Patrákem. Zkušený záložník s minulostí v Bohemians byl v zápase s Karvinou potrestán čtvrtou žlutou kartou, křídelník Patrák viděl tento typ trestu již poosmé v probíhající sezoně.

Trenér Radoslav Kováč si prvoligovou premiéru na lavičce Pardubic odbyl právě v Ďolíčku. Nyní je jisté, že po sezoně klub opustí a derniéra angažmá u Východčechů se odehraje rovněž na vršovickém stadionu Bohemians.