Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Kozlova parádní premiéra

<p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">V zelenobílém dresu stačil odehrát pouze jedno přípravné utkání. Přesto od jeho prvního doteku s míčem bylo poznat, že na hřiště přišel pan fotbalista. <strong>Luboš Kozel</strong> se ujal pozice šéfa obrany a měl výrazný podíl na vítězství 3:1 v existenčním utkání proti Hradci Králové. Vůbec nebylo znát, že má za sebou dlouhou herní pauzu a rázně přesvědčil všechny pochybovače, kteří v jeho úspěšný návrat na trávník nevěřili.

„Ze své premiéry jsem strach neměl, prioritou bylo úspěšně zvládnout celé utkání a jako tým získat tři body,“ načal pozápasový rozhovor před klokaní šatnou. „Že budu hrát, jsem od trenéra věděl již od pondělí, ale že bych kvůli tomu nespal, to ne,“ usmál se devítinásobný reprezentant po prvním mistrovském utkání v dresu s klokanem na prsou a šestkou na zádech. "Střed obrany prakticky neudělal chybu, Kozel hrál přesně podle mých představ. Na hřišti se okamžitě stal vůdčí osobností," nebál se ho pochválit trenér Dušan Uhrin.

 

Kozel byl v podstatě připraven na utkání se Slavií, v Brně již seděl na lavičce. Pak ho ale do postele poslala chřipka a utkání se Žižkovem viděl z tribuny. Čekalo se, že by tedy mohl nastoupit v Liberci. „Nechtěl jsem zasahovat do složení obrany, která hrála dobře,“ vysvětlil kouč Uhrin, proč čekal s nasazením zkušeného obránce do zápasu. Sám Kozel trenérův postoj sdílel. „Nebyl důvod sestavu měnit, i když jsem byl již zdravotně v naprostém pořádku.“

Do zápasu s Hradcem však nebyl kvůli problémům se zády schopen nastoupit levý obránce Třasák a Kozlovi se otevřela cesta na hřiště. Trenér Uhrin celou obranu přeskupil, na svém místě zůstal jen stoper Obermajer. Kozel zaujal pozici v jejím středu, Lesák se přesunul z pravé strany na levou a Janáček operoval na pravém kraji. „Trenér se mě ptal, zda bych mohl hrát na kraji, ale když jsme mu sdělil, že jsem tam v životě nehrál, bylo jasno. Janáček totiž ještě v Liberci na pravém kraji nastupoval,“ vysvětlil Kozel. „Libor vůbec nic nenamítal, věděl, že je to v zájmu týmu,“ popsal jak „vyfoukl“ post kapitánovi Bohemky.

Plány na zisk tří bodů se však začaly hroutit v osmnácté minutě, kdy dostal hosty do vedení Breda. „Vytlačovali jsme je ven, celá obrana byla v pohybu směrem kupředu. Za námi zůstal ještě jeden hráč a když k němu letěl míč, na chvilku jsme všichni zaváhali v domnění, že se bude pískat ofsajd. A pískat se, myslím, měl. Ale sudí Vidlák si stál za svým a přesvědčoval nás o mrtvém postavení mimo hru,“ popsal Kozel jediný krizový moment, kterým v utkání prošel.

„Dlouho jsme se nemohli oklepat, dostat se pořádně do hry. Bylo v nás ale zdravé naštvání ze sporné branky a ukázalo se jako poměrně důležité.“ Ještě do poločasu Zoubek vyrovnal a po změně stran Rajnoch a Polodna rozhodli, že body zůstanou ve Vršovicích. „Znovu se podařilo otočit utkání a potvrdilo se, že tým má v sobě velkou sílu. To je dobře,“ potvrdil Kozel, že v týmu panuje správná bojovná nálada.

Bohemka snížila ztrátu na soupeře v boji o záchranu v první lize. „Je to pořád dokola, musíme doma vyhrávat, vozit body z venku a držet palce soupeřům z horních pater, aby poráželi naše konkurenty. „Však jsem také volal Radku Bejblovi, že nám remízou ve Zlíně moc nepomohli. Jenže Slavia má problémy sama se sebou,“ podotkl Kozel a potvrdil, že bude večer fandit Spartě proti Brnu.

Ligu nyní čeká přestávka, Bohemka cestuje za čtrnáct dní do Ostravy. „Pauza nám neuškodí, pořádně potrénujeme a doléčíme šrámy. Na Moravu musíme jet bodovat a pak doma zdolat Blšany.

"Pokud Kozel bude zdráv, po dnešním výkonu si myslím, že se v sestavě stoprocentně objeví," říkal po utkání trenér Uhrin do kamer České televize.