Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Komentář: Mají se udělat změny?

Výjimečně vám na tomto místě přinášíme i komentáře k aktuální situaci. Tento článek není oficiálním stanoviskem redakce, jedná se o subjektivní pohled na současný stav.<br /><br /> <i>Další prohra na hřišti soupeře a především předvedený výkon rozzlobily fanoušky Bohemians. Šest stovek jich dorazilo přímo do Blšan, další se o průběhu zápasu dozvěděli z médií. Sílí hlasy po změnách, v diskuzním fóru Virtuálního ďolíčku se diskutuje o změně trenéra, fanoušci v Blšanech viděli na vlastní oči nasazení hráčů. Na diskuzním fóru se objevují i hlasy z kabiny, jak je část hráčů nespokojená. Změna trenéra není v současné situaci řešením, ostudu dělají svými individuálními výkony především hráči.

Komentář: Mají se udělat změny?

Bohemka je po šesti odehraných kolech na 13. místě a jen skóre ji dělí od sestupu. Je to nelichotivá bilance, ovšem rozhodně není důvod k ukvapeným krokům. Není dávno doba, kdy bychom jako fanoušci Bohemky byli za podobné starosti rádi. Tím se nesmíme utěšovat, ale je důležité to mít neustále na zřeteli. Bohemka postavila nový tým, odehrála dobrou sezónu v ČFL a administrativně postoupila do 2. ligy, což ji především na marketingovém a administrativním poli přineslo velká pozitiva. Sportovně se Bohemka pohybuje na hranici druhé a třetí ligy a v současné době nemá ekonomickou sílu posunout se výše. Ekonomická síla klubu se buduje postupně a i proto je horizont postupu do nejvyšší soutěže stanoven až na rok 2010. Tato cesta se zdá být důvěryhodnější než rychlé zbohatnutí s ještě rychlejším koncem. Je to cesta trnitější, delší, ale s dlouhodobějším výhledem.

Tento pohled není obhajobou vedení, trenéra ani hráčů. Má za cíl ukázat na negativní, ale také pozitivní oblasti, kterých má Bohemka stále dost a dost.

První, kdo se musí vzpamatovat, jsou hráči. Svými výkony především na hřištích soupeřů dělají klubu s klokanem ve znaku ostudu. Část z nich si nezaslouží oblékat zelenobílý dres. Kontrast v nasazení mezi domácími a venkovními zápasy je důkazem, že fotbalisté jsou schopni se obětovat jen podle momentální situace. Často se na diskuzních fórech prezentují fanoušci, kteří říkají, že mají zdroje z kabiny, že se znají s hráči. Na základě těchto známostí jsou pak na fórech prezentovány názory o špatné atmosféře, názory na trenéry a vedení. Pokud hráči placení klubem jakkoliv veřejně vystupují proti trenérovi nebo vedení klubu, měli by být velmi důsledně potrestáni, případně vyřazeni z kádru. Jakmile si samotní fotbalisté začnou stěžovat a bude jim ustoupeno a jejich názory budou všeobecně podporovány, je to začátek konce. Hráči si takto jen vytvářejí alibi, zakrývají tak své vlastní chyby. Hráči nemají právo se veřejně vyjadřovat k trenérovi ani k vedení klubu, v opačném případě je musí potkat tvrdý postih. Tady začíná disciplína, která má být k vidění i na hřišti. Pokud hráči nebudou odevzdávat maximální výkony s maximálním nasazením i na hřištích soupeřů, nemůže hrát Bohemka ani ČFL.

Trenér Zbyněk Busta se Bohemky ujal po jejím znovuzrození. Nebyl první, koho vedení oslovilo, ale nikdo z trenérů se nechtěl ujmout nově se rodícího týmu. Dát dohromady nový tým z téměř tří desítek hráčů - to byl v Česku nevídaný experiment. Trenér Busta nakonec odešel od mládeže a ujal se A-týmu. Sám na začátku prezentoval, že chce jít ve stopách Vlastimila Petržely. Busta ale není tak zkušený kouč jako Petržela a také on dělá chyby. Jeho úkolem je hráče namotivovat, on odpovídá za výkony. Také "vyhazovy" některých hráčů jsou problematické. Busta by neměl vyřazovat hráče z osobních ani ekonomických důvodů, ale čistě ze sportovních. A například zimní rošáda s gólmany byla velkou chybou, stejně tak při současné tristní výkonnosti středních záložníků je vyřazení Rosického těžko pochopitelné. To jsou dle mého názoru velké omyly trenéra. Na druhé straně na uskutečněné změny má právo, pokud došlo k výše uvedeným skutečnostem (viz odstavec o hráčích). Ale to musí zůstat uvnitř kabiny a nikdo by takové informace neměl vynášet. Naopak k velkým kladům trenéra patří zařazení mladých hráčů. Teď je právě prostor na zapracování talentů. Netlačí nás postupové ambice, v kádru jsou i zkušení, kteří mohou předávat své fotbalové umění mladším generacím.

Pokud někdo volá po odvolání trenéra, musí zároveň říci i řešení. Pokud přijde nový kouč, bude chtít nové hráče, aby si zachránil svoji vlastní židli. To bude znamenat konec pro mladé naděje a Bohemka se vrátí do spirály, která už jednou vedla do pekla - narychlo braní hráči alespoň na hostování jen za cenu krátkodobého cíle. Je otázkou, zda Bohemka má na takovou změnu peníze. Když někdo navrhuje změnu kouče, tuší, kolik by trenér, který by byl zárukou zlepšení stál? A je někdo takový? Bohemka se musí především ekonomicky zvednout, stále je to rodící se klub. Teď mi investice do drahého trenéra s nejistým výsledkem přijde jako hodně luxusní záležitost. V současné době trenér a hráči hrají za peníze, které jsou i v bohatších divizních klubech a v ČFL jsou naprostým standardem. Bohemka se musí zachránit, to jednoznačný úkol pro letošní sezonu. Víc ale od současného týmu nemůžeme čekat. Bohemka buduje tým, buduje ho společně s fanoušky, kteří na stadoně prokazují nebývalou výdrž a trpělivost.

Přes všechno výše uvedené si myslím, že Zbyněk Busta by měl zůstat trenérem Bohemians 1905. Chvíle pro nového kouče přijdou s ekonomickou stabilizací klubu a s postupovými ambicemi. Největší problém vidím v hráčích. Ti si nesmějí diktovat, co jim vyhovuje a co ne. Věřím, že i ta část v současné době netrpělivých fanoušků najde v sobě dostatek trpělivosti a víry v postupné zlepšení. V jednotě je velká síla a to se pozná především v době, kdy se nedaří. I v tom je kouzlo fanoušků Bohemians, kteří to v drtivé většině prokazují i v tomto čase.

Toto je opravdu subjektivní pohled fanouška, nikoliv názor redakce Virtuální ďolíčku. Děkuji za vaše připomínky na diskuzním fóru.